• |

Başarı Hikayeleri

Eflatun Fikir Atölyesi

İncele

2019 YILI GÜLHANE PİZZA

Aksaray'da 52 yaşındaki Müşerref Şentürk, İŞKUR ve ATSO İşbirliğiyle Aksaray Ticaret ve Sanayi Odasında Düzenlenen "Engelli ve Eski Hükümlü Kendi İşini Kurma Projesi"ne başvurarak aldığı hibeyle açtığı pizzacıda kendi işinin patronu oldu

Aksaray'ın Ortaköy ilçesinde, düğün ve mevlitlerde yemek yaparak ev bütçesine katkı sağlayan 52 yaşındaki Müşerref Şentürk, hibe desteğiyle açtığı pizza dükkanında kendi işinin patronu oldu.

Şeker hastalığı nedeniyle yüzde 58 engelli raporu olan Şentürk, 2018'de İŞKUR tarafından açılan kursa katıldıktan sonra "Engelli ve Eski Hükümlü Kendi İşini Kurma Projesi"ne başvurdu.

Hazırladığı projenin onaylanması üzerine 42 bin lira hibe desteğiyle dükkanını açan Şentürk, ilçe halkına hizmet vermenin yanı sıra dört kadına istihdam sağladı.

Müşerref Şentürk,  yaptığı açıklamada, yıllardır kendi işini kurmanın hayaliyle yaşadığını ve bununla ilgili planlar yaptığını söyledi.

İŞKUR tarafından açılan projeyi duyar duymaz başvuruda bulunduğunu anlatan Şentürk, şöyle devam etti:

"Ümitsizce İŞKUR'a giderek başvuruda bulundum. Allah'a şükürler olsun ki hibe çıktı. Bir hafta kursuna gittim. Ardından hibeye başvurdum. O da kabul oldu. 42 bin lira hibe aldım. Onunla birlikte bu dükkanı kurdum. Masamı, dolabımı, tezgahımı, sandalyelerimi ve diğer malzemelerimi aldım. Böylelikle kendi iş yerimi kurdum. Şu anda iş yerimde 3-4 kişi çalıştırıyorum. Hayalimi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorum."

"11-12 çeşit pizza yapıyoruz"

Şentürk, tüm kadınlara İŞKUR'un kurslarına katılmalarını ve hibe alarak kendi iş yerlerini açıp hem ülke hem de aile ekonomisine destek olmaları tavsiyesinde bulundu.

"Benim için burası bulunmaz bir nimet oldu. Daha önce, tanıdıklarımın düğün ve mevlit yemeklerini yaparak geçimimi sağlıyordum. Bu mesleği çok seviyorum. Sadece pizza da değil mantı yapıyorum, kadınlar günlerini artık burada yapıyor. Pizza fikri, oğlumun fikriydi. Ben kahvaltı ve hamur işleri yapan bir lokanta açacaktım ancak en büyük destekçim oğlumla birlikte pizzacı dükkanı açtık. Oğlum 3 yıl İngiltere'de pizzacılık yaptı. Onun da yardımıyla Allah'a şükür dükkanımızı açtık. 11-12 çeşit pizza yapıyoruz. Allah'a şükürler olsun çok güzel gidiyor işimiz."

Müşterilerden Sevtap Fidan ise lokantaya her zaman severek geldiğini ve herkese buranın pizzalarını tavsiye ettiğini vurguladı.

Küçük bir ilçede böyle bir işletmenin olmasının kendilerini mutlu ettiğini belirten Fidan, "Çocuklarımla birlikte sürekli geliyoruz. İşletmeyi açan ablamıza kadınlar olarak destek de oluyoruz. Ailecek geliyoruz, zaman geçiriyoruz ve karnımızı doyurup eve gidiyoruz." diye konuştu.



2020 YILI GÜNEBAKAN KADIN KOOPATİFİ

TOBB Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu’nun desteklediği kadın girişimciliğini güçlendirmeyi amaçlayan Günebakan kadın Kooperatifi ilk ihracatını yaptı.  2020’de Pandemi sürecinde Aksaraylı kadınlar tarafından kurulan ve Türkiye'de ilk defa kağıt rölyef tablo üretimi yapmaya başlayan Günebakan Kadın Kooperatifi çalışmalarının ilk sonuçlarını aldı ve Almanya'ya ilk ihracatını yaptı.


Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası İhracat Destek Ofisi tarafından Ocak-Şubat 2021 döneminde mikro ihracat konusunda yerinde yapılan eğitimlerin bir sonucu olarak gerçekleşen ihracat Günebakan Kooperatifinin yurtdışına yaptığı ilk satış oldu.


İlk yurt dışı faturasını ve ATR dolaşım belgesi düzenlemenin heyecanını yaşadıklarını belirten Günebakan Kooperatifini, Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cüneyt Göktaş ve TOBB Aksaray Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Berrin Özan ziyaret ederek, kooperatifin emekçi kadınlarını tebrik etti. Başkanlar Kadın Kooperatiflerini ve kadın işletmelerini destekleyeceklerini vurguladılar.


Türkiye’de bir ilk

Günebakan Kadın Kooperatifi başkanı Filiz Yaşar Aksaray Belediyesinin açmış olduğu beceri kazandırma kursundaki sekiz arkadaşıyla birlikte yapabilecekleri özgün bir fikir aradı. Türkiye’de daha önce yapılmamış kağıt rölyeften otantik çalışmalar yapmaya başlardılar. Bu çalışma kısa sürede sonuçlarını verdi ve ilk ihracat Almanya’ya yapıldı.


Aksaray Ticaret ve sanayiOdası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Berrin Özan bu çalışmanın Aksaray Belediyesinin yanı sıra Ticaret ve Sanayi odasının bir sonucu olduğunu söylüyor.


TOBB KGK Hakkında

2007’de TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun vizyonuyla kurulan Kadın Girişimciler Kurulları OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk’ün başkanlığında 13 bölgede 81 ilde örgütlü olup 7 bin girişimcinin yer aldığı en büyük iş kadını örgütü.


3 yüz 65 Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsa’sının içinde yer alan Kadın Girişimciler Kurulları kadın girişimciliğinin güçlenmesi, sayısının artırılması ve cinsiyet eşitliği konularında yoğun çalışmalarda bulunuyor.