• |

KOBİ'LERE COVİD- 19 KALKANI

Eklenme Tarihi : 26-03-2020

KOBİ'LERE COVİD - 19 KALKANI

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Yeni tip koronavirüs COVİD-19’a karşı KOBİ’lere kalkan olacak 3’lü koruma paketi açıklandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından KOSGEB aracılığıyla dezenfektan, koruyucu elbise, koruyucu gözlük, maske, eldiven gibi ürünlerin yerli üretimine işletme başına 6 milyon TL’ye kadar destek verileceği açıklandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının talebi üzerine Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, KOVİD-19 nedeniyle artan dezenfektan ve kolonya ihtiyacının yerli üretim ile karşılaması için benzine yüzde 3 oranında etanol karıştırma zorunluluğunu 3 aylığına askıya aldı.

KOSGEB’in TEKNOYATIRIM Destek Programı kapsamında ürün listesine yeni ürünler ilave edildi. Dezenfektan, koruyucu elbise, koruyucu gözlük, maske ve eldiven gibi ürünleri yerli imkânlarla üreten işletmeler, KOSGEB’in TEKNOYATIRIM Destek Programından faydalanabilecek. Salgın riskinin ortadan kalktığı resmi makamlar tarafından duyurulana kadar bu programdan yararlanabilecekler.

Bu ürünler ile ilgili proje hazırlayan işletmelere 6 milyon TL’ye kadar destek verilecek. Bu desteği 4 milyon 200 bin TL’si geri ödemeli olacak.

Paketin ikinci ayağını ise KOSGEB alacaklarının ertelenmesinin oluşturuyor. KOSGEB’in geri ödemeli olarak verdiği destekler kapsamında 30 Haziran 2020’ye kadar olan alacaklarını ertelendi. Bu durumdaki KOBİ’lerin 30 Haziran 2020 tarihine kadar KOSGEB’e yapması gereken ödemeleri 3 ay ötelendi.

Aynı zamanda işletmelerin geri ödeyecekleri taksitlerin tamamı ötelendiği ve vade sayısının değişmeyip herhangi bir yasal faiz de alınmayacağı duyuruldu. Bu karardan, daha önce KOSGEB alacaklarının ertelenmesi kararlarından yararlanan KOBİ’ler de faydalanabilecek.

Paketin üçüncü ayağı olarak ise Proje süresi yükümlülüklerini ya da girişimcilik programı yükümlülüklerini 11 Mart 2020 ve sonrasında yerine getirmesi gereken işletmelere, 4 aya kadar ek zaman verilecek. Böylece projeler kesintiye uğramamış olacak.