• |

MİKRO VE KÜÇÜK İŞLETMELERDE HIZLI DESTEK PROGRAMI

Eklenme Tarihi : 03-05-2021

MİKRO VE KÜÇÜK İŞLETMELERDE HIZLI DESTEK PROGRAMI

 

Bu destek programının amacı; COVID-19 salgınından etkilenen öncelikli sektörlerdeki mikro ve küçük işletmelerin faaliyetlerini sürdürmeleri ve istihdam seviyelerini korumalarını sağlamaktır.

 

Destek programlarından yararlanılabilmesi için MKİ’nin; Türk Ticaret Kanununda tanımlı gerçek veya tüzel kişi statüsünde olması ve KBS’de kayıtlı (KOBİ Bilgi Beyannamesi Güncel Olması Gerekmektedir) ve aktif durumda olması gerekir.

 

Program aşağıdaki iki bileşenden oluşur:

 

1.      Birinci Bileşen: NACE Rev 2’ye göre Kısım C – imalat sektöründe faaliyet gösteren MKİ’ler için işletme sermayesi desteği,

 

2.      İkinci Bileşen: NACE Rev 2’ye göre Kısım C – imalat sektöründe veya Bölüm 62 - Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler sektöründe veya Bölüm 72 – Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri sektöründe faaliyet gösteren yenilikçi genç MKİ’ler için işletme sermayesi desteği

 

ü  2019 yılında asgari 75.000 TL net satış hasılatı olan,

ü  2019 yılı ilk 5 aylık geliri ile 2020 yılı ilk 5 aylık geliri mukayese edildiğinde asgari %25 azalış olan MKİ’ler birinci bileşenden yararlanabilir.

Burada gelir değeri olarak; Gelir İdaresi Başkanlığı veri tabanından çekilecek aylık KDV Beyannamelerindeki teslim ve hizmetler tutarı esas alınır. İkinci bileşen için bu koşullar aranmaz.

Ø  Salgının işletmeler üzerindeki olumsuz ekonomik etkilerini azaltmak üzere uygulamaya alınan ve kamu bankaları tarafından uygulanan “İşe Devam Destek Kredisi”nden Kredi Garanti Fonu A.Ş. aracılığıyla yararlanan işletmeler ve KOSGEB KOBİ Finansman Destek Programı kapsamında girişimci işletmelere yönelik kredi faiz desteğinden daha önce yararlanan veya aktif durumda başvurusu olan işletmeler bu destek programına başvuramaz.

Ø  Yasal limitlerin üzerinde vadesi geçmiş ve tecil ya da taksitlendirmesi yapılmamış vergi veya Sosyal Güvenlik Kurumu borcu olanlar bu destek programına başvuramaz. Ayrıca; ödeme aşamasında yasal limitlerin üzerinde vadesi geçmiş ve tecil ya da taksitlendirmesi yapılmamış vergi veya SGK borcu çıkanlara, ilgili aylar için destek ödemesi yapılmaz.

Birinci bileşenin diğer başvuru şartlarını karşıladığı halde, sadece 2020 yılında 2019 yılına kıyasla gelir kaybına uğramış olma şartına uygun olmayan MKİ’ler için, 2019 yılı itibariyle nakit oranı 0,2’den küçük olanlardan birinci bileşen kapsamında yeni başvuru alınabilir.

Mikro işletmelere ödenebilecek desteğin üst limiti; ödemeye esas her bir ay için 10.000 TL olmak üzere toplam 30.000 TL,

Küçük işletmelere ödenebilecek desteğin üst limiti; ödemeye esas her bir ay için 25.000 TL olmak üzere toplam 75.000 TL’dir.

MKİ tarafından yapılacak geri ödemeler, ödemeye esas son aydan itibaren 36 ayı ödemesiz olmak üzere, dörder aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte yapılır. Geri ödemeler zamanında yapıldığı takdirde, geri ödemelerde faiz ve komisyon uygulanmaz.

Başvuru Adresi: www.kosgeb.gov.tr   

İşletme başvuru Tarihi:

3         –   21 Mayıs 2021 saat 23:59 (19 gün)

 

MKİ: Mikro küçük işletme