• |

MİLLİ SEFERBERLİK BAŞLADI - AKSARAY'DAN İSTİHDAM SÖZÜ

Eklenme Tarihi : 23-02-2017

Aksaray Valisi Aykut Pekmez'in başkanlığında Aksaray Valiliği ek hizmet binası toplantı salonunda Çalışma Hayatında Milli Seferberlik programı toplantısı gerçekleştirildi.


Toplantıya Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Koçaş, Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Doğan Ceylan, SGK İLl Müdürü Bilal Akgün, İŞKUR İl Müdürü Mahmut Akkuş, Girişimci İş Kadınları Derneği Başkanı Hatice Şahin Eroğlu ve kurum müdürleri katıldı. Programın detayları hakkında bilgi veren İŞKUR İl Müdürü Mahmut Akkuş, program ile işverene verilecek olan 773 TL tutarındaki desteği anlattı. Desteğin alınması için gerekli şartları da anlatan Akkuş, "Destekten yararlanmak için alınacak olan kişinin İŞKUR'da kayıtlı işsizler arasından alınması ve işverenin SGK borcunun olmaması gerekiyor. Aksaray'da güzel bir farkındalık oluşturmak istiyoruz." dedi.


İşbaşı eğitimlerinde 3 aya indirildiğini ifade eden Akkuş, "İşveren işçiyi istihdam ettiği zaman 3 ay sigortasını maaşını devlet ödeyecek. Daha sonra da yeni programla devam edip kalan süreçte de 31 Aralık'a kadar 773 TL'lik vergi indiriminden faydalanabilecek. Toplum Yararına Program'a katılmak isteyen kamu kurumlarının da Cuma gününe kadar başvuru yapması gerekiyor.


İstihdam garantili meslek edindirme kurslarımızda başlıyor. İşverene yüzde 40 katkı sağlayan bu Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Programı'nı işverenlerimizin sahiplenip güzel bir katkı sağlamasını umut ediyoruz." dedi. 52 işyerini kendisi ve ekibiyle ziyaret ederek bu programı anlattıklarını ifade den SGK İl Müdürü Bilal Akgün, "330 işyerini de sosyal güvenlik denetmenlerimiz ziyaret ederek programı anlattı.


Bu programı işyerlerine anlatmaya devam edeceğiz." dedi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin Ekonomik Şura Toplantısı'nda gündeme gelen bu program için gerekli desteği vereceklerini ifade eden Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Koçaş, "Bildiğiniz üzere Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin 1 buçuk milyon üyesi var. Bu bir buçuk milyon üyenin bir kişi işe alması ve programa katkı sağlaması yönünde bir konuşma geçti. İstişareler içerisindeyiz. 7-8 fabrikayı valimiz ile birlikte gezdik. Birçok işletmenin işlerini büyütme anlamında girişimleri var.


İşsizlik rakamlarının yüzde 4'ler civarına inmesi ve Aksaray'ın işsizliğin en az olduğu iller arasında birincilik elde etmesi gibi bir isteğimiz var. Gün birlik beraberlik günüdür. Hükümetimizin son 11 ay için büyük bir fırsat olan 773 liralık vergi indirimi var.


İşverenlerimizin bu imkandan faydalanması gerektiğini  düşünüyorum. 4 bin 200 üyem var. Kurban Bayramı sonuna kadar tüm yelerimizle birlikte 5 binin üzerinde işçi istihdam ederek bu programa katkı sağlayacağını düşünüyorum. Dondurma fabrikasıyla 10 kişilik istihdam için sözleşme imzaladık. Bu programa Aksaray'dan gerekli desteği vereceğiz." dedi.


Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Programı'na Aksaray'dan iyi bir destek vermenin kendileri için onur olduğunu ifade eden Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, "Cumhurbaşkanımızın 81 ilin valisine bu konuyu takip etmeleri yönünde bir talimatı var. Valimiz bu konuyu takip edecek. Biz Aksaray'dan 5 bin civarında bir destek vererek bu programa katkı sağlayacağız. Mesele vatansa üzerimize düşen her şeyi yapacağız. İnsanlar omuz omuza verirse taş yerinden kalkar. SGK müdürümüze ve İŞKUR müdürümüze teşekkür ediyorum hem bizimle hem işverenlerle çok iyi diyalogları var. Bürokrasiyi en hızlı şekle getirip bu işi hızlandırmak büyük önem taşıyor. Bu konuda destek istiyoruz." dedi.


773 TL'lik sigortanın devlet tarafından karşılanmasının işverenlere anlatılması gerektiğini ifade eden Aksaray Valisi Aykut Pekmez, "Aksaray'ın ekonomisi sürekli gelişiyor. Son 15 yılı baz aldığımızda Organize Sanayi Bölgesi yüzde yüz dolu olan ve 800 hektar alan 500 hektar alan ekleyeceğimiz bir OSB var.


Bizim çok önemsediğimiz konulardan birisi de demiryoludur. Bu yıl etüt projesi ve ihalesi yapılacak ve kısa sürede Aksaray kuzey güney bağlantısına ulaşacak. Demiryolu Aksaray olarak bizim sanayimizi önemli ölçüde etkileyecek. 2016 yılı işsizliğin arttığı bir yıl ama Aksaray bazında bu oran azaldı.


Bu ihracat rakamlarına da yansıyor. Bazı firmaların merkezinin burada olmamasından dolayı ihracat rakamlarımız gerçek seviyesinden az bile gözüküyor. Ekonomimiz ve Aksaray'ın satın alma gücü sürekli artıyor. 31 Aralık'ta kapanışta çok daha üstüne ulaştığımızı göreceğiz." şeklinde konuştu.